The Book Thief 偷書賊

依本書其實係2005年出版,經過書局好多次都比佢個名吸引左,加上係不同既媒體都見到依本書既推介,不過唔係好知本書講咩,最終都無機會買到。直至去到上年既一次舊書活動見到有依本,就即刻買左佢,之前先知道原來係講關於二次大戰既故事,令到我依個歷史撚更加有興趣開始睇。

作者既寫作手法有D特別,第一,佢寫作既角度可以話係用第一身,話第三身又得,但依個手法可以清楚咁交代晒成個故仔。第二,依本書多次用到先講結局,再講過過程既手法。無錯你會問咁既手法會令到無左一份驚喜既感覺,但係作者既功力就係可以令到你明知結局係點,但到左睇個刻都會覺得緊張,甚至感動。
本身主要都係講德國人,猶太人,佢地係二戰時既德國既生活情況。透過幾條唔同既線,用親情,友情,愛情去交代返成個故仔,每一條線都好感人。
最後關於偷書賊依個書名,作者其實都係想帶出文字既魔力。主角就係透過文字去認識,鐘意依個世界;同時亦因為文字而討厭,厭惡依個世界。

總結黎講,依本書我覺得係絕對值得推介各位巴打。

– by 22號寶寶
2/2017

Advertisements