世界末日與冷酷異境

睇緊「冷酷異境 世界末日」,小弟才疏學淺,睇得有啲辛苦。
– by 服部平次

世界末日與冷酷異境有好多隱喻,好難讀,但係真係好正,不論個故事同世界觀
呢本野我睇第一次嘅時候都係乜都唔明,不過已經俾劇情深深吸引。睇第二次嗰時先知講乜
難明同睇唔明嘅位可以skip左佢先,睇小說睇得辛苦真係冇乜謂。睇完一次覺得有個大picture同覺得值得睇番細節,先再細細重讀 文學小說嘅價值唔單止在於劇情
– by Mr.WUB

巴打記唔記得我
上個post就係因為你講完而去睇
真係好鍾意
最鍾意呢段:
他們有時候會挖洞,大概和我專心下棋原理上一樣吧。既沒有甚麼意義,也不會到達哪裡。不過這些事都無所謂。因為誰都不需要甚麼意義,也沒有人想要到達甚麼地方。我們在這裡大家在各自繼續挖著純粹的洞穴。沒有目的的行為,沒有進步的努力,到達不了甚麼地方的步行。

世界末日寫咗個好多人渴望嘅一個無憎恨無鬥爭嘅世界,但無憎恨無鬥爭即係連相反嘅嘢都無,無愛、無心等等。
世界末日深刻啲,但鍾意冷酷異境多啲
– by 嬌嬌女

 


可以討論一下呀,不過我嗰本借左俾人,只可以憑記憶講講

我認為有幾個重要嘅象徵同隱喻:古老的夢、影子、心、黑鬼、迴紋針

古老的夢:我會將佢解做對別人嘅記憶。古老的夢嘅容器係獸嘅獨角。獸吸收街上人失去嘅記憶,再死去。「我」問到,點解獸要死去?而街嘅人就答佢,冇得解亦無可避免。而「我」就負責讀取呢d記憶,再釋放出去。
世界末日係「我」嘅意識世界,咁即係話,「我」對別人嘅記憶存在於「我」嘅意識中,但係會隨時間而死去(當獸無法承受)。「我」要留喺街,就必需讀夢,從而釋放裡面嘅記憶。釋放嘅意思係放棄,要放棄對其他人嘅記憶先可以生存喺街。

影子:我會將影子解做記憶、過去。同古老的夢嘅唔同之處係,影子係我嘅另一半。街上嘅人都需要放棄影子,例如老兵,佢地放棄嘅原因係想逃避戰爭,呢點喺海邊的卡夫卡都出現過。放棄影子,令影子死去,就係為左進入「和諧」嘅世界。當然,村上嘅世界觀係話,唔應該放棄影子,冇左影子就唔會係完全嘅人,呢點可以從故事睇得出,而且街都被命名為「世界末日」。老兵喺街裡面出現,我相信絕非偶然,除左係反戰嘅意思,更加隱藏住村上某些政治立場。
故事嘅最後,「我」都係冇殺死到影子,只係放走影子,可以理解為與自己嘅過去一齊存在,卻冇活喺過去嘅陰霾下,擁有全新嘅人生。

心:我理解為一般小說嘅「心」嘅意思,即係情感、欲望嗰個意思。最值得講,就係村上認為,冇左影子,亦會失去心。而心,失去左後,係可以從新搵返。「我」就係透過讀夢,搵返嗰個女仔嗰記憶,而有返心。

黑鬼:黑鬼喺故事冇真正講係乜,只係生活喺地底,又殺人又起聖壇又盛。我將佢宏觀咁理解為邪惡嘅未知事物。喺冷酷異境裡面睇到有兩個人類勢力嘅爭鬥,「我」雖然喺其中一方,但係「我」只係被利用,而「我」打從心底入面唔認同呢兩個勢力,「我」只係被迫捲入事件。兩個勢力雙爭嘅結果,就係令邪惡嘅「黑鬼」侵入人類嘅世界。
喺尋冒險記裡面,可以睇得出村上有反資本主義嘅思想,我認為呢度到可以睇得出類似想法。人類不斷追求進步,不惜利用同放棄「人」本身,「我」就係成個故事嘅受害者。最終個後果,將會係「黑鬼」嘅來臨。

迴紋針:呢個其實我冇咩諗法,但係我認為可以從二戰時迴紋針喺挪威扮演嘅角色黎理解讀。

從整個故事睇,要睇「冷酷異境」同「世界末日」點樣互動。都有好多書評用對比嘅角度睇兩個世界嘅分別,而我比較著重互動上。

世界末日係「我」嘅意識世界,但係要留意返,博士係加左一條回路從而改動過「世界末日」,而改被改動過嘅位喺邊呢?我都係冇咩諗法,不過直覺上認為係在於「門房」,因為係門房迫「我」放棄「影子」同「心」。

另外一個互動,在於圖書館女孩,兩個世界都分別有個圖書館女孩,究竟有冇關係呢?「世界末日」裡面「我」讀夢讀到女孩嘅夢,而「冷酷異境」裡面「我」同女孩一齊望著獨角發光。唔理有冇關係,呢兩段都令我有極深刻嘅印象。

最後就係「歌」,歌一向係村上小說重要元素。歌係人生嘅一部分。喺「世界末日」,我就係透過「歌」諗起過去。而喺「冷酷異境」,「我」喺面臨末日來臨,都係選擇聽歌。PS:佢聽嘅係bob Dylan 嘅歌,亦係今屆諾貝爾文學獎得主。

村上嘅人生觀可以從結局睇到,亦係我最鍾意嘅部份。「我」最後冇從「世界末日」逃出去,亦留喺自己嘅意識裡面。呢個當然唔可以話係村上嘅人生觀,因為故事裡面,受「冷酷異境」劇情限制,「我」本唔可以逃出。而且兩個「我」,喺呢度係有矛盾。一個選擇唔逃離「世界末日」,一個唔捨得「冷酷異境」。唯一共通就係,無論對自己本身世界有幾多批判同不認同,都唔想放棄自己嘅世界。最後「我」留喺意識裡面,睇落帶有悲傷,但係「我」都喺裡面同圖書館女孩一齊,重新建立幸福。
– by Mr.WUB

3/2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s