廣東話講近代日本史

正經講史post, 作者另有blog backup,

加利歷史工作室

追post又得 > 廣東話講近代日本史 @ LiHKG

– By 係愛呀加利   7/2017

*** *** *** ***
PREVIEW
*** *** *** ***

 

悶嘅係因為人,而唔係歷史。

大家好,我係加利,歡迎大家嚟睇呢【廣東話講歷史】系到之日本史

日本史對於部分日本仔日本妹嚟, 佢地都覺得幾難幾悶 ,其中因為日本史時間序錯綜複雜。同時,亦好難怪佢地會有呢一種想法。回數加利細個讀中學時候, 中一至中三必修中史,我都係成堂訓教。原因並唔係中史西史悶到抽筋,最主要係因為講課既老師大部分照稿讀。35分鐘既課堂毫無交流,朗讀時毫無表情。但係,係唔係呢個情況導致到高中修讀歷史科目既人愈來愈少,咁就不得而知,交番畀班教育專家研究啦。

learningG4
加利都係其中一個上堂上到眼訓嘅人

當然,要講日本史可以追溯到由繩文年代 當時每5 – 10個日本人會一齊定居 住係普通既茅屋或者草屋 建築當然係簡陋 。不過當時候係比較上共富貧既年代 人人都住差唔多既屋 你多勞 多搵多幾條魚 種多少少菜 咁就會有多少少收成。 當然,你唔做野做廢青,除非有父蔭 屋企收埋十塊光酥餅啦 否則你係基本求生技能既話 係生存唔到係果個時代

a05fab86adbe4bd881d8d9c041bd927b
原始日本人住嘅屋

但係往後日子入面,由繩文到戰國時代嘅日本史, 我暫時未必會講。首先因為戰國以前嘅時代,個人認為比較重日本基礎文化,藝術,思想等形成,同時我想講更加多接近近代日本嘅歷史。另外戰國時期相信大家都打機都唔多唔少知到:織田信長,今川義元, 明智光秀,伊達政宗,上杉謙信等人物,無讀過都唔多唔少會聽過啦。同時間,戰國時代既戰爭戰役係好值得討論, 而我相信出面有位巴打專講戰國史係好值得閱讀,加利係呢到暫時唔想同果位巴打講既野重覆。

(當然江戶年代既德川將軍出現等,呢類唔多唔少會講下戰國末年啦)

0207
德川家康係《信長之野望》遊戲中嘅樣子

雖然話係近代日本史,我唔會點講到德川政權以前嘅時代。與此同時,由於德川幕府同往後幕末至明治維新有幾大嘅關係。所以我亦會先由德川幕府政權開始講起。而嚟緊呢一個【廣東話講日本史】系列,我會先開一兩堂基礎必修課,畀大家去明白了解到日本嘅起源,好似係「天皇」萬世一系嘅概念以及武士係點嚟等等。雖然比較難明同會悶少少,但加利盡可能簡化少少,再生動D同大家去解釋一下基本概念。

而係必修課堂後,我會即刻同大家進入德川幕府年代,重點分析由德川幕府嘅時代政治,經濟,生活。再繼續去探討日本點樣一點一滴由傳統思想所構成,到明治維新改革,及後喺戰前戰後日本帝國主義興替。到底我地平時成日去嘅日本,係呢400幾年入面,經歷過點樣嘅盛衰處境,從而發展成今日呢一個局面。日本國旗

最後,加利會盡可能令到文章圖文並茂,至於色彩就未必豐富啦,由其以前個年代,唔係黑就白,想我變條彩虹俾你?得!我幫你劃上去!與此同時,我深深明白歷史既野,就算有圖,都會too long didn’t read,故此如果篇文反應幾好嘅話呢,我就會將每個篇章既內容,用廣東話再將佢地講一次,同時係片中加入相關圖片俾大家一齊睇一齊聽,亦會係片入面會加多少少評論同埋意見既。如果大家有興趣,之後唔想只係睇字咁悶,就不妨睇下,鍾意嘅就subscribe埋啦。

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: